Actieve vakantie in Kroatië

De fietsroutes in Kroatië

     de fietsroutesOngeacht of u een recreatieve of een actieve fietser bent, zult u enthousiast raken over de mooie landschappen langs de fietsroutes van Kroatië. Hierbij geven wij u slechts enkele ideeën waar u, al fietsend, kennis kunt maken met het natuurschoon van Kroatië:

De fietsroutes in Continentaal Kroatië

     De ‘Inin Put’ route begint op de brug tussen Privlaka en Mirkovci en loopt door tot Deletovci. Deze fietsroute is 29,5 km lang en geheel geasfalteerd. De Sveti Martin na Muri route is een 35 km lange, geasfalteerde en gedeeltelijk verharde fietsroute en strekt zich uit van Spa resort Sv.Martin tot aan Pleskovac.

De fietsroutes in Istrië

     Tartufina is een 35 km lange, geasfalteerde en gedeeltelijk verharde fietsroute, die in Buzet begint en door de mooie landschappen van Senj en Mala Huba voert om weer in Buzet te eindigen. De 23 km lange Casanova fietsroute begint in Vrsar en over de geasfalteerde en gedeeltelijk verharde weg, via Funtana en Limski Kanal eindigt hij in Maras.

De fietsroutes van Kvarner

     De route Grobnik – Novi Vinodolski is 55 km lang en geheel geasfalteerd, maar met een hoge moeilijkheidsgraad van 4/5 is het alleen voor ervaren fietsers aanbevolen. Iets gemakkelijker is de 27 km lange Rijecine – Grobnik route die in Drazice begint en over de geasfalteerde en gedeeltelijk verharde weg voert.

De fietsroutes in Dalmatië

     De route van Gornja Banda naar Cavtat, begint en eindigt in Cavtat. Deze route voert over de geasfalteerde en gedeeltelijk verharde weg en is 26 km lang. De Wijnroute, beginnend in Novalja, is maar 4 km lang, maar door de nogal steile verharde wegen en veldwegen, vergt deze route een goede conditie. Vanaf Stara Novalja tot aan de stranden Zrce en Caske ligt de 10,5 km lange fietsroute Kamenolom die over een verharde weg voert. Een van de kortste routes is Kolan, die over een verharde weg van 2,5 km lengte tot aan Pag en Novalja voert.

Duiken en duikclubs in Kroatië

     duiken1246 – dat is het aantal eilanden die zich voor de 1777 km lange Kroatische kust bevinden. Dit gegeven is interessant maar ook zeer nuttig als u ooit besluit om naar de kristalheldere diepten van de Adriatische Zee te gaan duiken. Duiken is als recreatieve sport nog relatief jong in Kroatië. Maar in een korte tijd is deze sport zeer populair geworden, iets dat geen wonder is gezien alle geheimen en de bijzondere schoonheid die de Adriatische Zee verbergt. Duiken is mogelijk op meer dan 100 locaties, waarvan ieder op haar eigen manier bijzonder is. Dat zijn onder andere de grotten van Mala Srakana bij het eiland Losinj, de archeologische site Savudrija bij Umag waar vele amforen zijn gevonden, Raznjic bij Korcula bekend door een schitterende en gevarieerde flora en fauna, of een nachtelijk duikavontuur bij het eiland Krapanj, het kleinste en dichtstbevolkte eiland in Kroatië, gelegen tussen Sibenik en Primosten. Duik naar het scheepswrak Baron Gautsch bij Rovinj, of naar Obelisk Kampanel bij Hvar, dat tot een van de mooiste ter wereld is uitgeroepen en naar het niet te missen scheepswrak Kaiser Franz Jozef in de buurt van Dubrovnik.

Raften over de prachtige Kroatische rivieren

     raftenAfdalen in een kleine rubberboot over de wilde stroomversnellingen van de rivieren de Dobra, de Cetina, de Kupa of de Una, wordt afgeraden voor diegenen die zwakke zenuwen hebben. Raften op de rivier de Zrmanja is bijzonder interessant in de herfst en hier kunt u naast raften ook lekker wandelen of zwemmen. Vanuit Kutina via Zagreb en Karlovac tot aan Gospic stroomt de rivier de Una. De Una is niet te ‘wild’ om te raften en wordt daarom aangeraden voor families met kinderen. Indien u vakantieaccommodatie in Karlovac vindt, reis dan naar Generalski Stol en ga raften op de stroomversnellingen van de rivier de Mreznica. Behalve de al genoemde locaties, kunnen adrenalinezoekenden ook gaan raften op de Kupa in Gorski Kotar, of op de niet te missen rivier de Cetina indien u Makarska, Brela of Omis bezoekt. Op 70 km van Zagreb begint het rafting-avontuur op de rivier de Dobra (de Goede) die niet zo ‘goed’ is want zij wordt als zeer inspannend beschouwd. Ook moeten we de rivier de Sava niet vergeten die in Slavonië tamelijk rustig stroomt, maar die bij Samobor een aantal stroomversnellingen heeft, die niet te inspannend zijn voor raften, waardoor het een ideale bestemming voor een familieavontuur is.

Bergbeklimmen in Kroatië, van Velebit tot Biokovo

     bergbeklimmenBergbeklimmen behoort de laatste jaren onmisbaar tot een actieve vakantie. Steeds vaker veranderen rustige wandelingen in de natuur in een adrenaline klimavontuur over de steile berghellingen. Vanwege vele nationale parken en een overvloed aan natuurschoon is Kroatië een aantrekkelijke bestemming voor amateur bergbeklimmers, maar ook voor ervaren bergbeklimmers. In de buurt van Otocac en Senj bevindt zich het Nationaal park Noord Velebit waar we over het bergpad Premuzic kunnen lopen. Vanuit het hoogste punt van dit bergpad kunt u de eilanden Krk, Rab, Pag en Prvic zien. Indien u voor uw vakantie een appartement bij particulieren in Rijeka, Delnice of Lokve kiest, dan heeft u de mogelijkheid om een berg te beklimmen in het Nationaal park Risnjak dat een matig steil bergpad tot aan de Medvjeda Vrata rots heeft, waar het steile gedeelte begint. In Istrië bevindt zich de berg Ucka, met op de bergtop een 100-jarige uitzichttoren van waaruit u Rijeka, Opatija en Lupoglav kunt zien. Populaire bergbestemmingen in Kroatië zijn ook de Biokovo berg langs de Dalmatische kust, het Nationaal park Plitvice Meren en Paklenica nabij Starigrad-Paklenica.

Skiën

     skiënKroatië is een zeer populaire skibestemming alhoewel het niet al te veel skipistes heeft. Deze populariteit heeft het te danken aan de gunstige prijzen van particuliere accommodaties in het continentale deel en in de bergen, maar ook vanwege de wereldbekende skiwedstrijd Snjezna Kraljica (Sneeuw Koningin) die al meerdere jaren gehouden wordt op de berg Sljeme naast de hoofdstad Zagreb. Sljeme heeft 5 skipistes met een gezamenlijke lengte van 4 km en beschikt over 2 sleepliften en een stoeltjeslift. Andere populaire skibanen in Kroatië zijn: Begovo Razdolje (1 km piste met sleeplift) bij Mrkopalj, op een half uur rijden van Vrbosko en één uur van Rijeka of Zagreb. Dichtbij Ogulin ligt Bjelolasica die met haar 6 skipistes (5 km lang) het grootste Kroatische skigebied heeft, waar u naar de top van de pistes wordt gebracht door 6 dubbele stoeltjesliften. Een niet te missen skigebied is Platak gelegen boven de stad Rijeka, tussen Istrië en Gorski Kotar.