Info over Kroatië

Benodigde reisdocumenten

     Bij een bezoek aan Kroatië hebben buitenlandse staatsburgers een geldig paspoort nodig of een ander internationaal erkend document dat de identiteit van de houder weergeeft. Toegangsvisa en doorreisvisa voor de Republiek Kroatië worden uitgegeven in ambassades en consulaire vertegenwoordigingen van Kroatië alsook op de internationale grensovergangen.

     Bestuurders van motorvoertuigen hebben een geldig rijbewijs en kentekenbewijzen nodig, een groene kaart als bewijs dat het voertuig verzekerd is en een geautoriseerde verklaring indien de bestuurder niet de eigenaar van het voertuig is.

     Wat betreft de douaneformaliteiten: de persoonlijke bagage is onbeperkt en buitenlandse staatsburgers mogen, mits van tevoren aangemeld, zonder douaneheffingen in Kroatië technische apparatuur, camping benodigdheden, vaartuigen en toebehoren van vaartuigen invoeren. Huisdieren mogen het land binnenkomen mits een bewijs van inenting en dierenartsonderzoek getoond wordt.

Communicaties

Communicatie via vaste- en mobiele telefoon

      Het internationale landnummer voor Kroatië is +385. Kroatië beschikt  over drie mobiele aanbieders met de mogelijkheid van roaming voor de vele GSM aanbieders uit de gehele wereld. Deze zijn:
 • T-Mobile+385(0)981550
 • VIPNet+385(0)917700
 • Tele2+385(0)951000444
     Voor internationale gesprekken is het meest voordelig om 'Qbon ' te gebruiken. Op die manier kunt u vanaf elk vast toestel voordelig bellen. Qbon kaarten zijn in 25, 100 en 200 KN waarde verkrijgbaar op krantkiosken, postkantoren, hotels en buurtwinkels .Postkantoren zijn tijdens het toeristische seizoen in de meeste grotere steden tot 22 uur open, ook in het weekend.

Belangrijke telefoonnummers:
 • 194 – Eerste hulp
 • 193 - Brandweer
 • 192 - Politie
 • 18981 – Algemene informatie
 • 11888 – Telefoonboek
 • 11802 - Internationale telefoonboek
 • 18166 - Weersverwachting
 • 1987 - Wegenwacht

Communicatie via Internet

     Gebruik van Internet is onderdeel van het toeristisch aanbod van elk hotel en vaak ook van particuliere accommodaties. Het meest voordelige aanbod van mobiel Internet is prepaid van Tele2. Het geeft een snelle en gemakkelijke Internet toegang via uw computer (laptop) en kan gekocht worden in elke Tele2 webshop of Tele2 winkel, in Konzum supermarkt, krantkiosken Tisak, Tisak Media, iNovine, Slobodna Dalmacija, etc. Steeds vaker zijn er 'HotSpots' te vinden waar openbare draadloze verbinding met Internet mogelijk is: in hotels, jachthavens, cafés, op terrassen en dergelijke plaatsen.(verkooppunten)

Veiligheid

     Kroatië is voor all haar burgers en goedwillende gasten een veilig en geciviliseerd land. Dit houdt in dat de veiligheidsdiensten van hoog niveau zijn, vakbekwaam en snel reagerend. In het geval van ongewenste of onverwachte omstandigheden, en met het doel om de reguliere wettelijk bescherming te garanderen,  het beste is wanneer u contact opneemt met het alarmnummer van de politie – 92.

Geld in Kroatië

     De officiële munteenheid van de Republiek Kroatië is de kuna. Het komt in de volgende coupures voor: 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kuna en in munten van 1, 2, 5 en 25 kuna, en ook in 1, 2, 5, 10, 20 en 50 lipa.

      Vreemde valuta kan overal worden ingewisseld: bij banken, postkantoren, reisbureaus, hotels en op campings.