Kroatisch klimaat en geografische ligging

     Wat betreft haar geografische ligging is Kroatië een Midden-Europees en Adriatisch land, bijna in het hart van Europa. In het noorden grenst het aan Slovenië en Hongarije, in het oosten aan Servië en Bosnië en Herzegovina, in het zuidoosten aan Montenegro terwijl het aan Italië grenst via de Adriatische Zee.

      Met een landoppervlakte van 56.538 km2 en 31.900 km2 oppervlakte van de territoriale wateren is Kroatië een geliefde vakantiebestemming voor vele Europeanen.
 
      Aan haar krachtige toeristische ontwikkeling dragen ongetwijfeld gunstige weersomstandigheden bij die in het binnenland van Kroatië gekenmerkt worden door het gematigde continentale klimaat en deels bergklimaat, vooral in de hooglanden. Langs de Adriatische kust heerst een aangenaam mediterraan klimaat met een overvloed aan zondagen het gehele jaar door en met een warme zee die in de zomermaanden soms tot 28 graden is opgewarmd. De gemiddelde luchttemperatuur in de continentale delen van het land bedraagt in januari tussen 0 en 2°C, in augustus tussen 24 en 28°C, terwijl de gemiddelde waarden aan de kust voor januari tussen de 6 en 11°C liggen en in augustus tussen de 26 en 30°C.