Kroatische stranden en eilanden

Kroatische stranden

     Zelfs de meest veeleisende fotograaf zal stil blijven staan bij de onbeschrijflijke landschappen die overvloedig zijn aan de opmerkelijke Kroatische kust.

     De Kroatische kust biedt een heel scala aan de meest uiteenlopende soorten stranden: beginnend bij stranden gemaakt van spierwitte kiezels zoals Baska op het eiland Krk tot rotsige stranden met glinsterende zeezout kristallen, die in overvloed te vinden zijn langs de Adriatische kust, en aantrekkelijke, beroemde stranden zoals Zrce op het eiland Pag, met een populaire naam het ‘Kroatische Ibiza’ waar spectaculaire nachtfeesten afgewisseld worden door adrenaline beladen vermaak overdag in een onophoudelijk ritme dat de hele zomer aanhoudt. Het strand Zlatni Rat bij Bol op het eiland Brac is een natuurfenomeen dat zich in driehoekige contouren naar de zeestromen en speelse winden vormt. Poëtisch mooie zandstranden die een paradijsachtige visie scheppen zijn: het strand in Lopar op het eiland Rab, alsook in Lumbarda op het eiland Korcula, op de eilanden Susak, Dugi Otok en Orebic en in Kukljica op het eiland Ugljan, evenals op nog vele andere plaatsen. Een echte uitdaging voor avontuurlijke toeristen zijn vele afgelegen stranden in wilde baaien, Kroatische verborgen parels van natuurlijke oases en ongerepte natuur. Liefhebbers van naturisme kunnen één met de natuur worden op naturistenstranden, waarvan we Koversada en Valalta in Istrië aanbevelen.

Kroatische eilanden


     Vanwege haar bijzonder gelede mediterrane kustlijn -  een van de kustlijnen met de meeste baaien en eilanden ter wereld -  wordt Kroatië terecht een land van duizend eilanden genoemd, een aantal dat steeds groter wordt als we er alle eilandjes, rotsen en riffen bijtellen. Krk, Cres en Losinj, Susak, Brijuni, Rab, Pag, Murter, Brac, Vis, Korcula, Lastovo, Mljet, Hvar, Kornati, etc. is maar een stukje uit een groot verhaal over de Kroatische eilanden. Krk als het grootste eiland langs de Kroatische kust heeft alle eigenschappen van een eiland behouden alhoewel het via een brug met het vaste land verbonden is. Omgeven door zee en verbonden met het land – dat  zijn unieke eigenschappen van het eiland Krk, die bewezen zijn door de statistieken over een grote toeloop van toeristen en vele verhuurde kamers en appartementen.