Reis naar Kroatië

Reizen naar Kroatië met de auto

     Kroatië heeft uitstekende verkeersverbindingen in haar binnenland, maar ook met de rest van Europa. Aangeraden wordt om zich aan de verkeersregels te houden die niet veel verschillen van de wettelijke verkeersregels in andere Europese landen, om maar enkele belangrijke dingen te noemen: verlichting overdag en ‘s nachts is verplicht, gebruik van mobiele telefoons is tijdens het rijden verboden (handsfree uitgezonderd), verplicht autogordels om. Het maximaal toegestane alcoholpromillage is in Kroatië 0,5, behalve bij het veroorzaken van een verkeersovertreding; dan wordt het als aparte verkeersovertreding beschouwd.

Snelheidsbeperkingen:
  • Bebouwde kom maximaal 50 km/uur;
  • Buiten de bebouwde kom maximaal 90 km/uur;
  • Autosnelwegen maximaal 130 km/uur voor motorfietsen en auto's;
  • Autowegen maximaal 80 km/uur voor voertuigen die een ongeremde aanhanger trekken, voor bussen, evenals voor bussen met een lichte aanhanger.
24 uur wegenwacht alarmcentrale op de autowegen – 1987.

     Pompstations zijn in grotere tijdens het toeristische seizoen meestal van 0-24 uur open en hier buiten hebben deze werktijden van 7-20 uur. Alle Pompstations leveren uit voorraad Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel en Diesel, en beter geoutilleerde Pompstations leveren ook LPG.

     Tol wordt geheven afhankelijk van de gereden afstanden en het soort voertuig. Tol kan afgerekend worden bij tolstations met contant geld en creditkaarten - AMERICAN EXPRESS, DINERS, MASTER CARD, MAESTRO, VISA.

Reizen naar Kroatië per vliegtuig

     De nationale luchtvaartmaatschappij Croatia Airlines onderhoudt rechtstreekse vluchten tussen Kroatië en vele Europese bestemmingen: Amsterdam, Wenen, Brussel, Frankfurt, London, München, New York, Parijs, Rome, Sarajevo, Skoplje, Zürich, Düsseldorf, Kopenhagen, Podgorica en Pristina, en in samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen verbindt zij Kroatië met de gehele wereld.

De vliegvelden in Kroatië: Zagreb (het grootste Kroatische internationale vliegveld), Split, Dubrovnik, Osijek, Zadar, Pula, Brac, Losinj en Rijeka/Krk.

Reizen naar Kroatië per bus

     Kroatië is via internationale buslijnen verbonden met de buurlanden en met de meeste Midden- en West-Europese landen. Bus terminals zijn te vinden in de meeste grotere Kroatische steden: Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Split, Sibenik, Zadar, Dubrovnik. Informaties over de busverbindingen zijn uit het buitenland te verkrijgen op +385 (0)1 61 12 789 en voor oproepen vanuit Kroatië op 060 313 333.

Reizen naar Kroatië per trein

     De Kroatische spoorwegen hebben directe treinverbindingen met Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Servië en indirect onderhouden ze verbinding met bijna alle Europese landen.
Voor info betreffende binnenlandse treinreizen bel 060 333 444 en voor info betreffende internationale treinreizen bel +385 1 4573 283 of kijk op internet www.hznet.hr.