Top 10 bestemmingen van Kroatië

Dubrovnik

     dubrovnikDubrovnik is gelegen in het zuiden van Kroatië. Vlak bij de stad liggen de drie Elafiti eilanden: Lopud, Lokrum en Kolocep, in de buurt van Trsteno en Orasac. De stad is gesticht in de 7e eeuw maar haar barokke aanzien werd bepaald na de grote brand in de 17e eeuw. Als een stad die onder de bescherming van UNESCO staat, is Dubrovnik in feite een groot openlucht museum. De meest belangrijke monumenten zijn Knezev dvor (Vorstpaleis), Gradske zidine (Stadsmuren), Lovrijenac, Orlandov stup (Orlando pilaar), Tvrđava sv. Ivana (St.Jan's fort) en vele andere. In de hoofdstraat – Stradun, kunt u alles vinden wat u zich als toerist wenst, vanaf winkels en souvenirshops tot en met de vele restaurants die zich hier bevinden. ‘s Nachts is Stradun de uitgaansgelegenheid bij uitstek. Populaire uitgaansplekken zijn ook Latino Club Fuego en Culture Club Revelin waar u op de muziek van wereldberoemde DJ’s, lekker kunt feesten tot in de vroege ochtenduren. De bekendste evenementen die zeker het bezoeken waard zijn, zijn de Zomerspelen van Dubrovnik die van 10 juli tot 25 augustus gehouden worden en het Internationaal Filmfestival van Dubrovnik waar u de kans krijgt om film- en muzieksterren uit de gehele wereld tegen te komen.

Hvar

     hvarNaast de steden Starigrad en Jelsa bevindt zich op het eiland Hvar ook haar grootste stad – Hvar. De bekende website Lonely planet heeft deze stad op de vijfde plaats in de Top bestemmingen lijst van 2012 geplaatst. De stad heeft een rijk cultureel erfgoed met ontelbare monumenten, en tevens is het, na het zandstrand Zrce op het eiland Pag, een van de bekendste jongeren uitgaansgelegenheid van Kroatië. Niet te missen bezienswaardigheden van de stad Hvar zijn: Tvrđava Fortica (Fort Fortica), de kathedraal van Hvar, het theater van Hvar, het franciscanenklooster en het benedictijnenklooster. De boulevard (‘riva’) van Hvar en het Plein van St.Stjepan hebben talrijke restaurants met een rijk gastronomisch aanbod. Er wordt gezegd dat de stad Hvar nooit slaapt, daarom kunt u hier spectaculair ’s avonds uitgaan en feesten in Carpe Diem, Veneranda, Hula Hula en Kiva Bar, de plekken die jongeren uit de gehele wereld ’s zomers naar de stad Hvar trekken. Voor alle andere die misschien een wat rustiger vermaak willen, worden in Hvar openlucht muziek en folklore voorstellingen georganiseerd.

Opatija

     opatijaDichtbij Rijeka en op slechts een uur rijden van de bekendste steden van Istrië, Pula, Rovinj en Porec, vinden we de stad Opatija, een van de parels van de Adriatische Zee. Getooid met vele cultuurmonumenten, wandelpromenades en parken is deze stad ook een van de meest luxueuze wellness-bestemmingen van Kroatië. Must see plaatsen in Opatija zijn: de Kroatische Walk of Fame die alhoewel nog niet zo bekend is als die van Hollywood, al vele beroemde namen uit Kroatië en uit het buitenland aantrekt; de wandelpromenade Carmen Sylve, het Fortica en de rots van koningin Elizabeth, het Museum van toerisme, het Natuurpark Ucka, de parken Angiolina en Sv.Jakov, alsook het Kunstpaviljoen en de galerie „Juraj Sporer“. Op de Riva (boulevard) van Opatija vindt u vele exclusieve restaurants met een sfeer en culinair aanbod die u naar een glamoureze wereld meenemen, maar ook de locale taveernen (konoba) waar u de traditionele en locale ambiance kunt ervaren. Voor lekker, uitbundig uitgaan in Opatija kunt u het beste naar Hemingway, Disco Seven, Monokini en Lord Byron.

Pula

     pulaPula is de grootste stad van de provincie Istrië waar we ook de steden Barban, Liznjan en Vodnjan vinden. Van hieruit bent u binnen de kortste tijd op de Brijuni archipel. Deze stad is het meest bekend geworden door het amfitheater - Arena, ooit het centrum van vermaak van de oude Romeinen. Tegenwoordig is de Arena de plaats waar vele concerten, festivals en andere podiumevenementen gehouden worden. Naast de Arena kunt u in Pula ook andere interessante plekken bezoeken: de Tempel van Augustus, de triomfboog Gouden Poort, het Kasteel, het Historisch museum en het Forum, ooit het centrale plein van het antieke Pula. Net als in andere delen van Istrië is ook in Pula de locale keuken sterk beïnvloed door het naburige Italië, wat voornamelijk te merken is aan de vele soorten pasta. Zeker het proeven waard zijn de vele locale specialiteiten: ‘buzara’ en ‘brodet’ (visgerechten), ‘fritaja’ – een omelet op z’n Istrisch, en rijke voedzame soepen, de zgn. ‘manestre’. Wanneer u uitbundig wilt uitgaan, staan er vele bars en disco’s tot uw beschikking, waar u tot diep in de nacht kunt feesten op de klanken van de hete zomerse muziek hits. De meest bekende uitgaansgelegenheden zijn de clubs Aruba, Bass en Cabahia, de bars Night Club Pula, Podroom en natuurlijk de Arena van Pula.

Zagreb

     zagrebDoor haar centrale ligging in het land, is het mogelijk dat u vanuit Zagreb in enkele uren naar Slavonië rijdt om Osijek en Slavonski Brod te bezichtigen, of naar een van de bekende SPA oorden, zoals Varazdinske Toplice, Tuheljske Toplice of Sveti Martin, of zelfs naar Rijeka waar u in de Adriatische Zee kunt zwemmen. Behalve dat Zagreb het grootste aanbod aan uitgaans-, vermaak- en recreatieve mogelijkheden heeft, alsook het grootste aanbod aan culturele- en podiumevenementen, is Zagreb ook rijk aan cultuurhistorische erfgoed, zoals bijvoorbeeld: de toren Lotrscak, de Kamenita Vrata (Stenen poort), de kerk van St.Marko, het Plein van ban Jelacic en het Plein van koning Tomislav, de parken Maksimir en de Lenuzzi ‘hoefijzer’ groene zone. Hier bevinden zich ontelbare plaatsen waar u van kunst kunt genieten. Het bekendste concertgebouw is Vatroslav Lisinski, en onder de vele musea zijn het Mimara Museum en het Museum voor Moderne Kunst, alsook de bekendste Kroatische galerie Klovicevi Dvori, bijzonder noemenswaard. Zoals in alle grote steden, is ook in Zagreb shopping een ‘must’. Niet te missen shoppingcentra zijn Avenue Mall, West Gate, Arena Centar en de straat Ilica, tevens de langste straat van Zagreb. Iedereen kent de clubs Aquarius, Bugaloo en Saloon, de populariste ontmoetingsplaatsen voor degenen die op zoek naar goed vermaak zijn. Wanneer u honger krijgt van al dat shopping en uitgaan, kunt u in Zagreb op letterlijk elke hoek een restaurant vinden met een gastronomisch aanbod dat u enthousiast zal maken.

Split

     splitAan de voet van de berg Marjan, dicht bij Trogir en Omis, vinden we de op een na grootste stad van Kroatië, Split. Dit urbane centrum van Dalmatië is ideaal voor allen die tijdens hun vakantie tot diep in de nacht uitbundig willen uitgaan. De bekendste bezienswaardigheden van Split zijn: het Paleis van Diocletianus dat onder de bescherming van UNESCO staat, de kathedraal van sv. Dujma (St.Domnius), het standbeeld van Grgur Ninski, de Tempel van Jupiter en het plein Prokurative. Omdat Split het urbane centrum van Dalmatië is, vind u hier onbegrensde mogelijkheden voor uw shopping, want overal in de stad komt u vele winkels en shopping-centra tegen. De lekkerbekken zullen in Split zeker geen honger lijden. In het centrum van Split, naast het Paleis van Diocletianus, zijn enkele zeer goede restaurants die u op u wachten met specialiteten uit de locale en ook uit de buitenlandse keuken. Wanneer u tot in de vroege ochtenduren lekker wilt uitgaan kunt u in de vele bars en muziekclubs terecht zoals: Metropolis, Kocka, O Hara en Hemingvej, waar u van de locale of internationale muziek kunt genieten.

De stad Korcula op het eiland Korcula

     korculaDe geboortestad van Marco Polo bevindt zich vlak bij Peljesac en dicht bij Mljet. Behalve van de beroemde zeevaarder Marco Polo is Korcula ook bekend door haar wereldberoemde gelauwerde wijnen. Bij een bezoek aan Korcula is het bezichtigen van haar stadskern, die binnenkort onder de bescherming van UNESCO geplaatst zou moeten worden, een echte aanrader. Bovendien, bevindt zich hier ook het geboortehuis van Marco Polo, dat een museum is geworden, evenals de vele kunstgaleries. Interessant is ook de kathedraal van St.Marco die de oude standskern domineert. Niet te missen is ‘moreska’ de traditionele dans met sabels, die nu slechts nog in Korcula te zien is, maar die ooit van Spanje tot in Dubrovnik uitgevoerd werd. Indien u in Korcula ’s avonds laat wilt uitgaan of gewoon iets wilt gaan eten, ga dan naar het hoofdplein Forteca waar het fort domineert dat nog door de Engelsen in 1813 gebouwd is, en naar de Borak wandelpromenade in de autoluwe zone, die vele cafés, bars en restaurants aanbieden, zodat uw vakantie en ontspanning in Korcula nog interessanter wordt.

Het eiland Mljet

     eiland mljetIn de buurt van Dubrovnik, Peljesac en Korcula ligt het eiland Mljet. Door haar natuurschoon en kristalheldere zee is de noordwestelijke zijde van dit eiland tot een nationaal park uitgeroepen. De plaatsen op Mljet hebben ietwat ongewone namen, zoals: Okuklje, Prozura, Sobra, Ropa en Babine Kuce, die vanwege hun mooie naaldbossen, kristalheldere zee en prachtige stranden door iedereen graag bezocht worden. In het Nationaal park Mljet is het eilandje Sv.Marije zeker de moeite van het bezoeken waard, vanwege haar dominicanenklooster, ingericht in de romaanse-renaissance-barokke stijl. Niet te missen zijn ook de zandstranden Saplunara en Blace, het Antieke paleis, de Grot van Odysseus, alsook het Veliko Jezero (Grote meer) en het Malo Jezero (Kleine meer). De vele restaurants en taveernen (konoba) hebben een rijk gastronomisch aanbod, waaronder een van de populairste specialiteiten van Mljet – aal, die zeker het proeven waard is. Doordat op het eiland Mljet geen disco’s en bars zijn, die tot diep in de nacht open zouden kunnen zijn, is dit eiland de ideale keuze voor iedereen die een rustige vakantie wil doorbrengen, genietend van het natuurschoon.

Baska, het eiland Krk

     baska eiland krkBaska op het eiland Krk is het meest bekend geworden door de kerk Sv.Lucija in Jurandvor. Hier is Bascanska ploca (de stenen tafel van Baska) gevonden, het oudste monument met het glagolitische geschrift waarin voor het eerst het woord ‘Hrvat’ (Kroaat) voorkomt. Behalve Jurandvor zijn niet te missen bezienswaardigheden het Etnohuis in Funtana, Mrgare, het Streekmuseum Baska en de ‘glagolitische route’ van Baska. In Baska kunt u ook het evenement ‘Bascanski pir’ beleven, waar u een traditionele ‘huwelijksplechtigheid’ kunt bijwonen, vanaf het huwelijksverzoek tot aan het slotfeest. Populair is ook de Vissersdag, die begin augustus gehouden word, wanneer u de kans krijgt om bijzondere zeespecialiteiten uit deze streek te proeven, alsook andere lekkernijen, bereid door vriendelijke gastheren en gastvrouwen. Baska is tevens de eerste badplaats geweest op het eiland Krk, die nog steeds over vele prachtige stranden beschikt, waarvan het Vela Plaza, het met de Blauwe Vlag getooide strand, het meest bekend is. Alhoewel Baska vele cafés en restaurants heeft, zijn er niet zo veel echte uitgaansmogelijkheden, maar op 15 km afstand vinden we Punat en Krk, plaatsen op het eiland Krk, waar u tot in de vroege ochtend lekker kunt uitgaan en feesten.

Zadar

     zadarOp slechts enkele auto-uren vanaf Zagreb of Rijeka bereiken we de stad Zadar, na Split het meest urbane centrum van Dalmatië. Mogen we de Londense kranten Times en Guardian geloven, dan is Zadar het bruisende centrum van vermaak aan de Adriatische kust. Hier worden vele evenementen georganiseerd, zoals: de Muziekavonden in Sv.Donat, The Garden Festival, De nachten van de volle maan, de Millenium Jump, en vele andere. Behalve door podiumevenementen is de stad Zadar ook bekend door haar rijke culturele erfgoed, zoals: de Stadsmuren, het Park van de Koningin Jelena Medijevka, de kerk van Sv.Stosije (Hl. Anastasia) bekend van een romantische legende over Anastasia uit een Romeinse patriciers familie, en nog 597 andere monumenten. Onder de moderne monumenten kunnen we het eerste Zeeorgel ter wereld noemen en de bekende kunstinstallatie de Zonnegroet. Daarnaast is de Zadar archipel heel rijk aan natuurschoon, waaronder de natuurparken Noord Velebit, het Vransko meer en Telascica, en de nationale parken Kornati, Velebit, Krka en Paklenica een speciale vermelding verdienen.