Top 10 natuurtrekpleisters van Kroatië

Het Nationaal park Paklenica op de zuidkant van de Velebit berg

     nationaal park paklenicaOp slechts 45 km van Zadar en Karlobag is het Nationaal park Paklenica te vinden. Alhoewel dit een van de kleinere nationale parken is, biedt het een groot en gevarieerd aanbod. Wanneer u de schoonheid van de flora en fauna wilt beleven, kunt u gaan wandelen of fietsen over de 200 km de lange fietspaden. Voor de avonturiers onder ons biedt Paklenica 360 bergbeklimmerspaden. Niet te missen bezienswaardigheden zijn: de molen van Paklenica, de grot Manita pec, het educatieve centrum Mala Paklenica en het etnohuis Marasovic. Voor een versnapering onderweg kunt u het beste naar de Lugarnica, het boswachtershuis, op 400 m hoogte dat langs het hoofdpad van Velika Paklenica te vinden is. Om uw belevenis compleet te maken, kunt u accommodatie vinden op de camping ‘Nacionalni Park’, dat met haar kiezelstrand een populaire bestemming voor de avonturiers onder ons maar ook voor families met kinderen is geworden.

Het Natuurpark Telascica in het zuidoosten van het eiland Dugi Otok

     natuurpark telascicaOp het eiland Dugi Otok in de buurt van het eiland Rav en het eiland Iz, en niet ver van het eiland Pasman, kunt u de inham Telacica vinden die haar naam aan het Natuurpark Telascica te danken heeft. Een van de bijzonderheden van dit park is het meer Mir dat een hoger zoutgehalte heeft dan de zee, maar ook de rots Stene, de verst uitstekende klif aan de Adriatische Zee. Niet te missen in Telascica zijn de vele stranden, de kans om lange wandelingen te maken en te fietsen over de goed verzorgde fietspaden, waar u gevarieerde flora en fauna tegenkomt. Net zo populaire activiteiten in Telascica zijn trekking, fotosafari en de bijzondere kans om te snorkelen wat u in geen ander natuurpark in Kroatië kunt doen. Een hapje en een drankje, alsook uw accommodatie kunt u vinden in een van de particuliere stenenhuisjes of appartementen in de naburige plaats Sali.

Het Nationaal park Plitvice Meren – op slechts 1 uur rijden van Zagreb

     nationaal park plitvicka jezeraHet meest bezochte nationale park van Kroatië is de Plitvice Meren. Dankzij de gunstige geografische ligging kunt u de Plitvice Meren in 1 uur rijden vanuit Zagreb of Rijeka bereiken. Wandelend door de Plitivce Meren langs de vele goed onderhouden wandelpaden kunt u genieten van de schoonheid van de 16 meren die met elkaar verbonden zijn door ontelbare kalkafgezette watervallen, waardoor dit park in de UNESCO’s Werelderfgoedlijst opgenomen is. U kunt het natuurschoon van Plitvice ook op een minder conventionele manier bekijken, met een elektrisch aangedreven boot of met een panoramische trein. Liefhebbers van een actieve vakantie kunnen in Plitvice ’s zomers bergbeklimmen en ’s winters skiën. Alle bezoekers kunnen hier van locale gerechten genieten die aangeboden worden in de restaurants zoals: Licka kuca, Borja en Poljana. Accommodatie vindt u in de buurtplaatsen die op enkele kilometers van het Nationaal park Plitvice Meren verwijderd liggen.

Het Nationaal park Brijuni in Istrië

     nationaal park brijuniMocht u Pula, Porec, Rovinj of een andere plek in Istrië bezoeken, dan raden wij u aan ook het Nationaal park Brijuni te bezoeken. De Brijuni eilanden waren vanwege hun uitzonderlijke schoonheid een geliefde plek van Josip Broz Tito, de president van ex-Joegoslavië. Op Brijuni is ook een safaripark te vinden dat u met een treintje kunt bezichtigen. De laatste jaren is Brijuni een bestemming die steeds aantrekkelijker wordt voor zeilers omdat ze, in de inham Sv.Nikola, aan een georganiseerd vermaakprogramma deel kunnen nemen van de Concierge service staff van het Nationaal park Brijuni. Ook degenen die hier met het openbaar vervoer komen, zullen verrast zijn door de vele sportrecreatieve activiteiten, waaronder golven en tennissen zeer populair zijn. Accommodatie op Brijuni kunt u vinden in villa’s, hotels of u kunt gebruik maken van de nabijheid van Pula en daar een appartement huren.

Het Natuurpark Kopacki Rit in het oostelijke deel van Kroatië

     natuurpark kopacki ritTussen de rivieren de Drava en de Donau, in de directe omgeving van Osijek en Baranja, vinden we het grootste ornithologische park van Europa, het Natuurpark Kopacki Rit. De bezichtiging van Kopacki Rit wordt georganiseerd met boten en via landroutes, en daarin is de bezichtigen van het Zoo-reservaat en van het kasteel Tikves opgenomen. Een andere favoriete reden om naar Kopacki Rit te komen is de mogelijkheid tot sportvissen. Het bijzondere van Kopacki Rit is dat u hier een vogel kunt adopteren, die vervolgens een ring omkrijgt met uw naam en bijbehorend nummer. U kunt dan een verslag krijgen als deze vogel ergens ter wereld gespot wordt. Geniet ook van de rijke traditionele Slavonische keuken in een van de restaurants van de naburige plaatsen, zoals: het etno-dorp Karanac, Beli Manastir, Bilje, Draz, Knezevi Vinogradi en Osijek. Particuliere accommodatie kunt u vinden op een van de vele boerderijen of in appartementen bij particulieren, die te vinden zijn in de verschillende plaatsen rondom Kopacki Rit of in de stad Osijek.

Het aquatorium van Losinj en de dolfijnen van Kvarner - het eiland Losinj

     aquatorium losinj eiland losinjTijdens uw vakantie op het eiland Losinj, zou het onvoorstelbaar zijn om geen bezoek te brengen aan de wateren van Losinj, bij Veli Losinj. De organisatie Plavi svijet (Blauwe wereld) die zich met de bescherming van en het onderzoek naar de verschillende zeedieren bezig houdt, heeft het ‘Adriatische dolfijnen project’ opgezet. In het kader van dit project is het Losinj reservaat voor dolfijnen opgezet, evenals een educatiecentrum over de zee. De toegang tot de ‘blauwe wereld’ kost maar 15 KN en biedt u veel plezier bij het kijken naar de speelse dolfijnen in hun natuurlijke habitat, de kristalheldere zee. In het centrum krijgt u de mogelijkheid om iets over de Adriatische Zee te weten te komen. Ook kunt u een dolfijn adopteren en zo uw familie blij maken. Mocht u op de eerste zaterdag in augustus in Losinj zijn, dan kunt u aan de Dolfijnendag meedoen. U kunt genieten van de gastronomische lekkernijen en van de vriendelijkheid van gastheren en – vrouwen en van de particuliere accommodatie, alsook plezier hebben in programma’s die voor die dag opgesteld zijn.

Kosljun en de grot Biserujka op het eiland Krk

     kosljun eiland krkOp slechts 8 km van de stad Krk ligt Punat. Naast het feit dat het de best uitgeruste toeristische haven aan de oostkant van de Adriatische Zee is, verbergt Punat een parel - het eiland Kosljun. Dit kleine eilandje is maar 750 m van Punat verwijderd. U kunt het in twee uur bewandelen en daarbij genieten van een rijk cultuurhistorisch erfgoed, het franciscanenklooster, het museum, de zoologische tentoonstelling en de bibliotheek. Aangezien er op Kosljun geen horecagelegenheden aanwezig zijn, kunt u voor een hapje en een drankje naar het nabije Punat, Baska of de stad Krk gaan. Een niet te missen bezienswaardigheid is de 110 m lange grot Biserujka in Rudine, die adembenemend is vanwege haar natuurschoon en haar vorm. De grot Biserujka is verlicht en voorzien van veilige wandelpaden zodat uw hele familie van dit natuurfenomeen kan genieten voor maar 15 KN per persoon. Accommodatie kunt u vinden in appartementen en kamers in Silo, Klimno, Malinska, Njivice, Krk, Baska, Punat, etc.

Het Vransko Jezero (meer) op het eiland Cres

     vransko jezero eiland cresEen van de meest mysterieuze natuurfenomenen van Kroatië is het Vransko meer op het eiland Cres. Haar raadselachtigheid heeft dit zoetwatermeer te danken aan het onverklaarbare feit dat het water van dit meer zoet blijft, terwijl de bodem van het meer onder het zeeniveau ligt. Het meer bevindt zich in het midden van het eiland Cres en mag niet verward worden met het gelijknamige Vransko Jezero bij Biograd en Sibenik. Bij uw bezoek aan Vransko Jezero op Cres kunt u genieten van de weelderige mediterrane begroeiing en van het gezang van talrijke vogels, omdat dit meer tevens een ornithologisch reservaat is. Wanneer u liefhebber bent van legendes en verhalen dan zult u het bijzonder waarderen dat volgens een legende op de bodem van dit meer, op 76 m diepte, een betoverd kasteel te vinden is. U kunt nog veel meer legendes over het Vransko meer horen wanneer u een restaurant hier bezoekt of verblijft in een appartement in de naburige plaats Cres.

Het Nationaal park Krka, enkele kilometers vanaf Sibenik

     nationaal park krkaTussen Skradin en Sibenik bevindt zich het Nationaal park Krka. Het Nationaal park Krka is het hele jaar door open voor bezoekers en biedt ontelbare voorzieningen. U kunt het natuurschoon van het NP Krka bezichtigen wandelend over de goed verzorgde paden, fietsend over het 3 km lange fietspad vanaf de brug van Skradin tot aan de waterval Skradinski Buk of met goed georganiseerde boottochten. De bekendste delen van het NP Krka zijn de watervallen Skradinski Buk en Roski Slap, maar u kunt ook de oude gebruiken zien wanneer u in de Vodenice (Watermolens) uit de 19e eeuw een etno-presentatie bekijkt. U kunt ook een aandenken aan het NP Krka in het souvenirwinkeltje kopen of voor een hapje en een drankje naar een van de vele horecagelegenheden in het Park zelf gaan. In het NP Krka is geen accommodatiemogelijkheid en kamperen is verboden, maar u kunt particuliere appartementen al een paar kilometers verder, in Sibenik en Skradin, vinden.

Het eiland Pag, van antieke monumenten tot allerlei zeelekkernijen

     eiland pagHet eiland Pag is het, op vier na, grootste eiland van de Adriatische Zee, dat reeds in het verleden bekend stond om haar natuurrijkdommen, waardoor de steden Zadar en Rab erom gevochten hebben. Alhoewel het eiland Pag geen typisch mediterrane, weelderige begroeiing heeft, maar vooral door karst en rotsen gedomineerd wordt, groeien hier toch vele aromatische kruiden en planten die als voedsel dienen voor de schapen op het eiland Pag. De kaas die gemaakt wordt uit melk van deze schapen is de wereldberoemde kaas van Pag. Hetzelfde voedsel is geschikt ook voor lammetjes, en het lamsvlees van Pag wordt vanwege de uitzonderlijk hoge kwaliteit als een van de wereldbekende delicatesse beschouwd. Naast het genieten van allerlei lekkernijen, kunt u op Pag ook veel plezier beleven aan bergbeklimmen, duiken en snorkelen, fietsen over 115 km goed verzorgde fietspaden, het bezichtigen van het culturele erfgoed uit de hellenistische tijd of tot diep in de nacht feesten op het ‘Kroatische Ibiza’ – het zandstrand Zrce.